Ik moet mijn voertuig APK laten keuren: wat nu?

Het advies van de overheid en RIVM is om zoveel mogelijk binnen te blijven tijdens deze coronacrisis. Maar wat gebeurt er als binnenkort mijn APK verloopt?

Ook in deze tijden moet je voertuig nog steeds ten allen tijde voorzien zijn van een geldige APK. Dit betekent dat je op tijd een APK-keuring moet ondergaan. Het rijden zonder geldige APK is namelijk strafbaar: je kunt er een flinke boete voor krijgen. Tijdens de APK-keuring wordt gekeken of jouw auto nog voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Ook in deze tijden wordt geacht dat iedereen veilig rijdt. Wanneer een aanrijding wordt veroorzaakt met een auto zonder geldige APK, kan worden vastgesteld dat je op dat moment niet verzekerd bent. Zes weken voordat de APK vervalt, krijg je een brief met daarop de vervaldatum van de RDW ter herinnering.

APK verlopen
Mocht het toch gebeuren dat je auto niet op tijd gekeurd kan worden, is er ruimte om alsnog aan de APK-keuringsplicht te voldoen. Een voertuig mag gedurende twee maanden na het tijdstip waarop de APK vervalt, op de weg staan zonder dat het voertuig voorzien is van een nieuwe APK-keuring. Dit betekent dat er niet mee gereden mag worden. Wel mag het voertuig naar een garage of APK-keuringsstation worden gereden voor de APK-keuring, alleen als voor die dag ook een WA-verzekering is afgesloten. Daarnaast moet je de APK-afspraakbevestiging (incl. tijd en datum) bij je hebben en mag je alleen rond die tijd, in de omgeving van het woonadres en de locatie van de garage rijden. Na de periode van twee maand moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. Ook zal de RDW een registercontrole uitvoeren na deze periode.

Kenteken schorsen
Om een boete te voorkomen, is het mogelijk de APK-verplichting te ontzien door het kenteken te laten schorsen bij de RDW. Dit betekent dat ook de verzekeringsplicht en het betalen van de motorrijtuigenbelasting vervalt. Wanneer een kenteken geschorst is mag het voertuig niet op de openbare weg staan en mag je er dus ook niet meer mee rijden. De schorsing duurt maximaal 1 jaar, daarna moet je weer aan de APK-plicht voldoen of moet je de schorsing verlengen.

Gratis haal- en brengservice
Om de maatregelen tijdens de corona situatie zo goed mogelijk na te leven biedt START Autoservice een gratis haal- en brengservice van je auto bij een APK keuring i.c.m een onderhoudsbeurt. Deze actie is geheel kosteloos binnen een straal van 15 km rond Haaksbergen. Tevens zorgen wij voor extra hygiƫne op onze werkplaats en maken de auto voor en na gebruik volledig schoon. Geldig zolang de strikte maatregelen gelden die een fysiek bezoek beperken.